Crescatoria mea



Crescatoria lui Bedelean Dominic:

Crescatoria de porumbei este amplasata. in Teius, oras care are urmatoarele coordonate -Latitudine: 46° 19' 0 N, Longitudine: 26° 58' 0 E, la 15 metri distanţă de Valea Geoagiului şi 3 kilometri de departare de râul Mureş, la poalele munţilor Apuseni, mai exact a ramurii acestora ce poartă numele de Munţii Trascăului.
Teiusul este o localitate defavorizata din punctul de vedere al asezarii, intrucat porumbeii lansati din Ungaria, Austria sau Germania fiind nevoiti sa se intoarca fie pe  directia Brad-Deva-Sebes-Alba-Teius, unde avantajati sunt porumbeii din aceste localitati, fie pe directia Oradea-Cluj-Turda-Teius, cand sunt din nou defavorizati.
Aceasta a facut ca de-a lungul timpului crescatotii din Teius sa nu se remarce in mod deosebit la concursurile de viteza, decat cu putine exceptii, obtinand mai ales rezultate in competitiile de fond.
Orasul Teius este asezat la 20 de km departare Municipiul Alba Iulia şi la 80 de kilometri de  Municipiu Cluj- Napoca Crescatoria este compartimentată în trei încăperi si este  structurată astfel:
1) O incapere cu suprafata de 10 m. p.,reprezentând compartimentul de  porumbei pentru zbor.
2)O incăpere cu suprafeţe de 4 m.p., reprezentând compartimentul de porumbei pentru reproducere  
3) Încapere cu suprafata de 5 m.p. ,  reprezentând compartimentul pentru  pui
Porumbeii ies la zbor prin cate un sputnic. Porumbeii de la matcă pot ieşi numai în volieră . 
Adăpostul pentru matcă, cu suprafeţa de 2 m.p. este construită o parte din cărămidă,  eficientă împotriva dăunătorilor cu blană, precum şobolanii, dihorii, nevăstuici, pisici etc iar o parte din lemn. Corpurile în care se află porumbeii sunt acoperite cu plăci din de ondulina si dotate cu sistem de aerisire. 
Ele beneficiază din plin de razele soarelui datorita amplasarii şi faptului ca  lumina intra in crescatorie printr-o fereastra mare si o usa de sticla .
Iluminatul artificial se face prin becuri, dintre care trei sunt amplasate in interior  iar doua becuri cu halogen sunt asezate in afara compartimentelor porumbeilor.
:Compartimentele porumbeilor au înălţimea de 2,20 m astfel încat porumbeii să nu poată zbura pe deasupra mea şi să fie blânzi. Atât porumbeii cât şi crescătorul se deplasează în interiorul compartimentelor de zbor dar şi în interiorul celui pentru pui pe grilaj din lemn iar murdăria cade pe pardoseala care este betonata.
Boxele şi odihnitorile din crescatorie au fost construite din PAL şi lemn de brad, nu doar pentru aspectul estetic ci şi pentru facilităţile oferite la curăţare şi dezinfectare. (2×2). :compus din 12 boxe cu dimensiunile de lungime = `650 mm, lăţime = 600 mm şi înalţime = 500 mm.
Compartiment pentru zbor, cu suprafaţa de 5 m.p. (2,50×2,): este impartit in doua incaperi, una pentru adulti si una pentru tineret, compus din boxe cu dimensiunile lungime=650mm, Lăţime =600 mm si înalţime = 500 mm.
Cele doua compartimente pentru pporumbeii de zbor, fiecare cu suprafata de 5 m.p. (2,5×2): compuse din cate 12 boxe cu dimensiunile lungime=650 mm, latime =600 mm si înălţime =500 mm, pot adaposti confortabil un numar total  de 48 de  porumbei de zbor.
În compartimentele pentru reproducători, pui şi zburători sunt contruite boxe cu aceleasi dimensiuni ca si cele prezentate mai sus. Porumbeii stau în boxe pe un grilaj din lemn iar mizeria se depoziteaza intr-un sertar. De aici, poate fi îndepartată
cu uşurinta odata cu, cartonul izolant
Boxele sunt prevăzute cu feţă culisantă, cu rol de blocare a boxei în perioada în care porumbeii sunt plecati la concurs, astfel încât să nu poată fi ocupată de alţi porumbei.
Faţa boxei poate culisa şi stânga – dreapta, cu rol de blocare a accesului porumbeilor la cuib în perioada de iarnă
            Pentru pui am construit un compartiment separat, aparte de crescatorie, avand dimensiunile de 2,50 m-lungimea, 2 m- latimea, 2, 50 inaltimea,.prevazut cu voliera incorporata si sputnic. El a re o capacitate de 80 de pui.
Hrana porumbeilor o administrez în hrănitori din lemn, iar hrana minerală şi sarea în tăvi separate.



Screenshots: